onsdag 16 november 2011

Jordärtskockscappucino med sesamsticks

Det är roligt att använda sig av de råvaror som är i säsong. Härromdagen hade jag ramlade jag över ett stånd med jordärtkockor och kunde inte motstå att köpa dessa små knölar och då passade det väldigt bra när jag zappade in i go´ kvälls matlagning där just detta stod på menyn. Jag tror att det är den skummade mjölken och storleken på portionerna som serverades i glas som refererar till cappucino. En god och smakrik liten portion. Går även utmärkt att servera som soppa, man bör då öka doserna något.

Ingredienser:
(5-6 personer)

500 g jordsärtskockor
2 schalottenlökar
3 dl vitt vin
1 msk smör
4 dl grädde
1 äpple
1 msk smör
1 dl lättmjölk
salt och peppar
(1/2 citron färskpressad citronsaft)

sesamsticks:
1 rulle färdig smördeg
1 ägg
sesamfrön (eller andra frön)
flingsalt

Gör så här:
Skala jordärtskockorna och lägg i en bunke med kallt vatten med lite pressad citronsaft så att de inte blir missfärgade. Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs löken i smält smör och bryn dem glansiga. Tillsätt jordärtskockorna och rör om i ca 5 minuter. Häll på det vita vinet och låt sjuda tills vinet reducerats till hälften och tills kockorna är mjuka. Blanda i grädden och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Mixa soppan slät i mixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar. Strimla äpplet och bryn lätt i lite smält smör. Skumma mjölken med en mjölkvisp. Dekorera soppan med skummad mjölk och strimlat äpple.

Skär smördegen i remsor. Vispa ett ägg och pensla remsorna. Strö över sesamfrön och flingsalt. Snurra remsorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter tills de har fått fin färg. Servera till jordärtskockscappucino.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar