tisdag 29 november 2011

Brödstekt sill med stuvad spenat och mandelpotatis

Sill äts nästan alltid inlagd. Färsk sill är underskattad. God, billig och innehåller många av de omega-3 fetter vi måste ha. Om jag har förstått det hela rätt så fiskas strömming på östkusten och sill på västkusten, men båda två är sillar. Sillen är dessutom lite större. Den här klassiska rätten blev mycket smaskig och gick dessutom snabbt att göra.

Ingredienser:
(4 personer)

8 sillfileér
1 ägg
1 dl ströbröd
salt
smör till stekning
1 lime

12 mandelpotatisar (beräknat 3/pers)

stuvad spenat:
225 g spenat (fryst, hackad)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
muskotnöt (riven)
salt, peppar och en nypa socker

Gör så här:
Klipp bort fenorna på sillen. Salta sillen. Torka av fileérna. Vispa ett ägg och häll upp ströbröd i en separat skål. Doppa sillen först i ägget sedan i ströbrödet så att det täcker hela fisken. Stek dem gyllenbruna i smör, några minuter på varje sida.

Koka potatisen med skalet på i lättsaltat vatten.

Smält smör och rör ner vetemjölet. Häll i grädde och mjölk under omrörning. Låt puttra sig tjock och rör om så att den inte bränner. Tillsätt spenaten. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker och lite riven muskotnöt. Servera med brödstekt sill, mandelpotatis och några skivor lime att pressa över fisken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar