torsdag 17 november 2011

Biff á la Lindström med lökstuvade morötter

Den här husmansbiffen med sina influenser från Ryssland är ett kul avbrott från den vanliga biffen. Inslagen av kapris är jag extra förtjust i. Den här gången blev det stuvade morötter till, men potatis, potatismos, brunsås och andra grönsaker går ju väl så bra.

Ingredienser:
(4 personer)

4 skivor färskt formbröd
2 dl mjölk
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl hackade rödbetor
1/2 dl tärnad ättiksgurka
2 msk kapris
salt, peppar och en nypa socker
smör eller olja att steka i

Morotsstuvning:
12 späda morötter (ICA har morotssnacks, babymorötter)
3 dl vatten
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt och peppar

2 msk smör
1 gul lök
1 liten purjolök
1 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl stark ost (riven)
salt och peppar

Gör så här:
Skär bort kanterna på formbrödet och smula innehållet i en liten bunke. Häll på mjölken och låt stå tills brödet blivit uppblött. Blanda ihop brödblandningen, färsen, ägget, rödbetorna, gurkan och kaprisen. Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Låt färsen vila i 10 minuter. Forma runda biffar och stek dem i smör tills de har fått fin färg, ca 7 minuter på varje sida.

Skala morötterna om det behövs. Häll vatten i en kastrull och smaksätt det med smör, kryddor, salt och peppar. Koka morötterna tills de blivit mjuka men med aningens motstånd. Skala och hacka gul lök och purjolök. Smält smör i en kastrull och bryn löken glansig. Pudra över mjölet och rör om. Häll på mjölken lite i taget och rör om. Vispa så att det inte blir några klumpar. Koka såsen i ca 10 minuter. Vispa ner den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Lägg i morötterna. Servera biffen på de stuvade morötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar