tisdag 22 november 2011

Amerikansk hamburgeafton

Tjejmiddag och uppvärmning inför kvällens söndagsbio - Breaking Dawn! Middagens tema föddes när jag och Gisela stod och trånade efter cornichrons när vi var och handlade i början av veckan och kom fram till att det fick passa bra till hamburgare. Det här är ett område som jag är purfärsk nybörjare inom. Jag beställer aldrig hamburhare ute och gör det aldrig hemma, men eftersom alla tycks älska det så känns det som att jag har missat grejen. Kvällens hamburgare med tillbehör blev riktigt smaskigt, och bilden gör den inte rättvisa, kanske att jag börjar ändra uppfattning.

Ingredienser:
(4 personer)

Hamburgare:
500 g nötfärs
3 msk ajvar relish, het
1 ägg
salt och peppar
smör till stekning

Hemmagjorda fries:
2 bakpotatisar
olja
flingsalt

Coleslaw:
3 dl morötter
4 dl vitkål
1,5 dl creme fraiché
3 msk majonäs
salt och peppar
ev. 1 äpple eller lite färsk ananas

Tillbehör:
rödlök
tomat
sallad
smörgåsgurka
rostad lök
cheddarost (färdiga skivor)
hamburgebröd
hamburgedressing
ketchup
cornichrons
ev. lite aioli

Gör så här:
Gör gärna coleslawen dagen innan så att den får dra sig lite. Finstrimla vitkålen och riv morötterna. Blanda med creme fraiché och majonäs och smaka av med salt och peppar. Blanda eventuellt i lite rivet äpple eller ananas. Låt stå i kylen över natten.

Skrubba bakpotatisarna och skär i avlånga stavar. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg friesen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja och flingsalt. Grädda i ugnen tills de har fått fin färg och knaprig yta, ca 30 minuter. Man behöver eventuellt vända på dem efter en stund så att de får färg på båda sidor.

Blanda nötfärsen med ägg och ajvar relish. Tillsätt salt och peppar. Forma runda biffar och stek i lite smör, några minuter på varje sida.

Skär grönsaker och servera hamburgarna med önskade tillbehör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar