onsdag 23 november 2011

Tomatsoppa på sötpotatis med parmesansticks

Det här är nog den soppan jag gör oftast. Nyttig och fyllig i smaken. Rekommenderas för den som vill värma sig med en god soppa i höstrusket. Eftersom den innehåller kokosmjölk istället för mjölk så lämpar den sig även för laktoskänsliga.

Ingredienser:
(4 personer)

1 gul lök
400 g sötpotatis
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
500 g krossade tomater
0,5 röd chili eller 0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt
0,5 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ev. lite basilika
lätt creme fraiché till servering

2 ark smördeg
1 ägg
1 dl parmesan (riven)
flingsalt

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skala sötpotatisen och skär i 2 cm kuber. Hetta upp oljan och fräs lök och pressad vitlök glansig. Tillsätt chiliflakes om du använder det. Lägg i sötpotatisen och fräs i några minuter. Häll i krossade tomater, kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljong och röda linser. Låt puttra i 20- 30 minuter. Mixa slät i en blender och smaka av med salt. Önskas lösare konsistens så tillsätt lite mer vatten. Använder man stavmixer blir det lite grynigare konsistens, men smaken är fortfarande mycket bra. Servera med en klick creme fraiché och lite färsk basilika.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär smördegen i smala remsor. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över parmesan och lite flingsalt. Gör samma sak på andra sidan. Grädda på bakplåtsklädd plåt i ca 10 minuter tills de har fått gyllenbrun färg. Servera till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar