fredag 25 november 2011

Saffransbutterkaka

Nu är den här underbara perioden äntligen här igen - julen! Jag fullkomligt älskar julen. Om köket är vid liv under övriga året så är det ingenting jämfört med hur det verkligen exploderar kring jul. Kanske för att det är så många rätter som enbart äts kring jul. För det är så man intar julen, just genom smakerna, tillsammans med nära och kära. Den här saffransbutterkakan är saftig och julig, ett bra alternativ för den som tröttnat på lussebullar.

Ingredienser:
(2 saffransbutterkakor)

50 g jäst (för söta degar)
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
2 pkt saffran (1 gram)
1 nypa salt
ca 15 dl vetemjöl special

fyllning:
250 g mandelmassa
25 g smör
100 g vit choklad
1 ägg (till pensling)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Degspadet ska vara 37 grader när det hälls över jästen. Rör om så att jästen löser upp sig. Blanda i socker, salt, och saffran. Tillsätt mjölet lite åt gången och jobba in till en smidig deg som släpper ifrån kanterna. För mycket mjöl ger en torr kaka, så känns efter när det räcker.  Låt jäsa på en varm plats under duk i 45 minuter.

Riv mandelmassan. Smält smöret och låt svalna samtidigt som du smälter den vita chokladen i ett vattenbad. Blanda smöret med mandelmassan.

Ta upp degen när den jäst klart och arbeta den på ett bakbord i några minuter. Kavla ut den till en rektangel och smeta ut mandelmassan över hela ytan. Ringla över den vita chokladen. Rulla ihop degen från långsidan. Smörj två runda bakformar. Dela rullarna i 3 cm breda bullar och placera dessa tätt i formen. Lägg över en duk och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna under duk. Bryt själv loss en bulle vid servering och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar