tisdag 29 november 2011

Flätade brödkransar

Lite juligare form och lite mysigare att äta. Få saker är så gott som nybakat bröd med ett stadigt lager extrasaltat smör. En flätad brödkrans blir oftast väldigt uppskattad att ge bort till någon man tycker om istället för en blomma. Det här brödet är både festligt och saftigt, en bit blir snart tio!

Ingredienser:
(2 kransar)

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk smör (rumsvarmt)
2 msk mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl rågflingor
ca 11 dl ljust lantbrödsmjöl
1 ägg
rågflingor till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen och rör om. Blanda i rumsvarmt smör, mörk sirap och salt. Blanda ner rågflingor och mjöl. Arbeta degen tills den blivit smidig och släpper från kanterna. Täck över en bakduk och jäs i 40 minuter.

Arbeta degen på ett bakbord. Om den är kletig, arbeta in lite mer mjöl, men för mycket mjöl ger torrt bröd. Dela degen i två lika stora delar. Dela varje del i tre. Rulla respektive del till en lång längd. Sätt ihop tre längder i ena änden och fläta samman. Forma flätan till en krans och nyp ihop ändarna.

Vispa ett ägg och pensla kransarna. Strö över lite rågflingor och täck sedan med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Spraya kransarna med vatten i en blomsterspruta. Grädda kransarna i 18-20 minuter i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 200 grader när du satt in plåten. Servera med extrasaltat smör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar