söndag 29 januari 2012

Äppelterrine med vaniljcréme och kavringströssel

Mycket smak av äpple, tvistad med en spännande brytning av ingefära, serverad med en himmelsk vaniljcréme som kan användas till allt man annars använder marsancréme eller vaniljsås till, och toppad med ett krispigt och aningen sött kavringsströssel. Gott gott gott!!!


Ingredienser:

Äppelterrine:
6 syrliga äpplen (gärna svenska)
2 dl socker
1/2 dl citronsaft, färskpressad
1 dl äppeljuice eller äppelmust
1,5 msk calvados
30 g ingefära, färskriven
6 gelatinblad

Vaniljcréme:
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 vaniljstång
1 dl socker
5 äggulor
1/2 dl maizena
20 g smör
1 gelatinblad

Kavringströssel:
200 g kavring
1 msk honung
1 msk matolja

Gör så här:

Äppelterrine:
1. Skala och dela äpplena i klyftor.
2. Karamellisera socker och citron.
3. När färgen är brun så tillsätt ingefära, äpplejuice och calvados.
4. Lägg i äpplena och låt dem sjuda tills de är mjuka.
5. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten, krama ur det efter ca 10 minuter och blanda i det med äpplena när de svalnat något.
6. Häll upp i en plastad avlång form och låt stelna i kylen under press, dvs. lägg någon tyngd på eller en likadan avlång form.
7. Frys en stund innan servering så är den lättare att skära i snygga tärningar.

Vaniljcréme:
1. Koka upp mjölk, grädde och en urskrapad vaniljstång (även stången). Plocka sedan upp själva stången.
2. Vispa socker, äggulor och maizena. Rör sedan ner det i mjölkblandningen.
3. Låt det sjuda under omrörning tills det tjocknar; häll då upp det i en bunke och vispa ner smör och blötlagt gelatinblad.
4. Låt svalna innan servering.
5. För snygg uppläggning använd en sprits.

Kavringströssel:
1. Riv brödet med ett grovt rivjärn.
2. Strö kavringen över en plåt och ringla över honung och matolja.
3. Rosta i ugnen i 8-10 minuter på 200 grader och låt sedan svalna.

Servera terrinen i kuber, spritsa på rikligt med vaniljcréme och strö över kavringsströssel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar