lördag 7 januari 2012

Pilgrimscarpaccio med mangosalsa

Carpaccio måste ha varit en av årets största trendrätter som presenterades i alla möjliga varianter. Det här blev en fräsch och lättsmält start på matkvällen och som gjorde sig superb tillsammans med bubbel. De flesta moment går att förbereda i förväg för den som har tidbrist.


Ingredienser:
(10 pers)

20 pilgrimsmusslor (färska eller frysta tinade)
1 ciabatta
1 dl citronolja (kan även göras genom att blanda olivolja med citron)

mangosalsa:
250 g mango (1 pkt fryst i bitar)
100 g salladslök
1/2 gurka
1/2 ask cocktailtomater
1 1/2 dl limejuice, färskpressad
1 dl olivolja
1 spansk peppar
1 kruka koriander + några blad till servering
salt och peppar

Gör så här:
Lägg de tinade pilgrimsmusslorna på lite papper för att torkas av. Skär pilgrimsmusslorna i tunna skivor, ca 3 per mussla. Lägg skivorna i en bunke och häll över 1 dl av limejuicen och låt stå och dra.

Skiva salladslöken i tunna skivor, skär cocktailtomaterna i små bitar, skär mangon och gurkan i små kuber och lägg i en skål. Finhacka den spanska pepparn och blanda i. Häll i resten av limejuicen och olivoljan. Grovhacka koriandern och rör i. Smaka av med salt och peppar.

Skiva ciabattan i tio stycken tunna skivor. Pensla båda sidorna med citronolja. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter i 225 grader så att de blir spröda och knapriga. Låt svalna. Detta kan förberedas i förväg.

Lägg upp 5-6 skivor pilgrimsmusslor på ett litet fat, fördela över lite mangosalsa, placera crostinin på fatet och dekorera med ett korianderblad. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar