tisdag 10 januari 2012

Champagnesorbet

Den här lyxiga champagnesorbet är perfekt som festligt avslut på en middagsbjudning. Har man som vi, ätit många rätter innan så räcker det med något fräscht och lättsmälta annars sänks man totalt. Nu kom inte vi riktigt såhär långt, för i allt firande glömde vi bort desserten i frysen, men den smakade inte sämre dagen efter när den istället fick ätas. Jag har gjort den här två gånger och båda gångerna så har min glassmaskin vägrat frysa den, så nästa gång så åker den ut!Eller så har jag gjort något galet. Smaken är i vilket fall mycket elegant! Roséchampagne ger läckert rosa sorbet.

Ingredienser:
(4 personer)

1 gelatinblad
1 1/4 dl vatten (till sockerlag)
175 g socker
30 g glukos
1/2 flaska torr champagne (37,5 cl)
1 citron (saften)
1/2 apelsin (saften)
1 tsk konjak
1 äggvita

Gör så här:
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Koka sockerlagen genom att blanda socker och vatten i en kastrull på medelvärme. Se till så att sockerkristallerna smälter och sockerlagen blir simmig. Rör i glykosen. Krama ur gelatinbladet och smält i en kastrull med 1/2 dl av sockerlagen. Blanda champagnen med citronsaften, apelsinsaften, konjaken och 1 1/2 dl av sockerlagen och gelatinet. Sila vätskan i en finmaskig sil och låt stå kallt i en timme. Vispa äggvitan slät och rör ner den i smeten. Kör blandningen i glassmaskinen tills den har fått fast konsistens alternativt lägg det i en bunke och rör om emellanåt. Servera som den är, med jordgubbar eller mynta! Det är även gott att hälla lite champagne runt sorbetkulan vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar