tisdag 31 januari 2012

Langos!!!

Langos är en ungersk rätt som i Sverige främst förknippas med festivaler. Det är ett friterat potatisbaserat bröd som äts med olika tillbehör. Vi gjorde vår festivalfavorit med rom och räkor. Vi blev förvånade över hur likt resultatet blev med langosbodarnas. Riktigt gott!!!

Ingredienser:
(4 personer)

4 dl vatten, 37 grader
2 kokta kalla rivna potatisar
12 g jäst (1/4 dels paket)
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl special, ev. mer + lite till utbakning
olja att fritera i, ca 1 liter neutral olja

2 msk matolja
1 vitlöksklyfta
5 dl gräddfil
1 burk svart rom
2 dl riven ost
1 rödlök
0,7 kg färska räkor
- eller de tillbehör man helst önskar på sin langos

Gör så här:

1. Smula jästen och blanda med lite av vattnet så att den löser upp sig. Tillsätt den rivna potatisen, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Är degen väldigt kletig så tillsätt ytterligare lite mjöl. Låt jäsa i 1 timme.

2. Arbeta degen på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om den klibbar fast. Kavla ut till en 30x50 rektangel. Dela rektangeln i 15 delar och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.

3. Blanda en pressad vitlöksklyfta med matolja. Riv ost, finhacka rödlök och skala räkor.

4. Värm frityroljan till 180 grader. Var försiktig! Fritera langosbröden gyllene på båda sidorna, en i taget.

5. Pensla langosen med vitlösoljan, bred på gräddfil, strö över riven ost, rödlök och räkor och klicka på lite svart rom. Sen är det bara att låta munnen njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar