torsdag 19 januari 2012

Lammfärskebab med fetaostfylld spetspaprika

Det här var för mig nya kryddor att smaksätta färs med och jag blev mycket nöjd över resultatet! Gott, spännande och smakrikt. Eftersom lammfärsen är lite fetare så lämpar den sig bra för grillning och paprikorna kan samtidigt tillredas på grillen i folie. Men det går lika bra att göra i panna och ugn. Lammfärsen går givetvis bra att bytas mot annan färs.

Ingredienser:
(4 personer)

500 g lammfärs
2 msk pistagenötter
4 torkade aprikoser
1,5 msk färsk mynta
0,5 tsk kanel, malen
0,5 tsk spiskummin, malen
salt och peppar
smör till stekning

4 st mindre, röda spetspaprikor
150 g fetaost
0,5 burk creme fraiche
0,5 kruka timjan
0,5 msk honung
flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

1. Hacka pistagenötter, mynta och aprikoser. Blanda ner i färsen och tillsätt kanel och spiskummin. Salta och peppra rikligt.
2. Dela färsen och forma åtta korvar. Om de ska grillas så trä korvarna på åtta blötlagda träspett och grilla i 8-10 minuter. Stek dem annars i lite smör så att de får fin färg runt hela och är genomstekta, ca 5 minuter.
3. Blanda fetaost, creme fraiche, honung, timjan och smaka av med flingsalt och svartpeppar.
4. Skär av toppen på paprikorna och skär ur kärnorna utan att göra hål på paprikans sidor.
5. Fyll paprikorna med ostfyllningen. Använd en sprits om det är svårt att få i fyllningen. Lägg i ugnsfastform och grilla i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. paprikorna ska få fin färg och skrynkla sig lite, men inte bli helt svarta. Ska de grillas på grill så lägg dem i lite folie.
6. Servera lammfärskebaben med de fetaostfyllda spetspaprikorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar