söndag 22 januari 2012

Citron- & vitlöksgratinerade blåmusslor

Jag är född och uppvuxen i Bohuslän. Fisk och skaldjur har alltid varit ett naturligt inslag i maten och något jag fullkomligt älskar. Men blåmusslor har inte varit vanligt förekommande och något man sällan ser på resturangers menyer, inte ens i Bohusläns hjärta där några av Sveriges största blåmusselodlingar finns. Det var först när jag i höstas var i Bryssel som jag förstod vad musslor handlade om. Dessa gratinerade blåmusslor blev så vansinnigt goda! Smörblandningen tror jag är minst lika god till fisk och andra skaldjur också. Blåmusslor är dessutom billigt att köpa färska i fiskbilen. Prova gärna!


Ingredienser:
(ca 24 st, tid ca 40 minuter)

24 blåmusslor (400 g)
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 schalottenlökar
1 msk smör

grovt salt

citron- & vitlöksfyllning:
75 g smör (rumstempererat)
2 msk ströbröd
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 msk persilja (hackad)
salt och vitpeppar

persilja, finhackad till garnering

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Borsta musslorna under rinnande kallt vatten och klipp bort eventuellt skägg. Släng alla musslor som har sprucket skal eller som inte sluter sig när man knackar på dem.

Stek schalottenlöken lite glansig i smör och häll sedan på vitt vin och vatten och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt koka under lock i 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte har öppnat sig. Vrid av ena halvan av musselskalet och behåll den som köttet sitter i.

Strö grovt salt i en ugnsfast form och lägg musselhalvorna uppe på saltbädden.

Blanda alla ingredienserna til fyllningen och smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i alla musselskalen och grilla dem högt upp i ugnen i 3-5 minuter. garnera med lite finhackad persilja och servera direkt. Låt smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar